Zklidněte svou mysl a pohodlně se usaďte s šálkem v ruce: Emirates vás vezme na cestu po čajových obřadech světa

Doba, která je považovaná za správný čas na čaj, i obliba jednotlivých druhů se mohou v různých zemích světa lišit. Ať už jste zvyklí pít osvěžující mátový, tradiční zelený, nebo lahodný černý čaj, jedno je jisté – všechny tyto čaje naleznete v nabídce nápojů na palubách i v letištních salóncích společnosti Emirates. Čajová nabídka obsahuje celkem 12 druhů čaje, za což Emirates vděčí srílanské značce Dilmah. Právě zakladatel této značky čajů pan Merrill J. Fernando oslaví tento měsíc již 70. rok v čajovém průmyslu a také své 90. narozeniny. Při této příležitosti bychom vás rádi vzali na exkurzi po čajových rituálech světa.

I když si momentálně nemůžete užít oblíbený nápoj ve výšce 13 kilometrů, můžete si svůj šálek připravit alespoň doma a vyrazit s námi na imaginární cestu plnou neobvyklých čajových obřadů z celého světa. Objevíte některé další lahodné čajové odrůdy a také nejlepší způsoby pití čaje. Kdo ví, možná dokonce dostanete chuť zorganizovat svůj vlastní virtuální čajový dýchánek s rodinou a přáteli.

Maroko: Umění správného nalévání

V Maroku je samotný čaj i jeho nalévání opravdovou vědou, jejímž cílem je dosažení kýžené aromatické chuti. Nejprve nasypte lžičku zeleného čaje do klasického marockého džbánku, ten naplňte vodou a vařte na plynovém vařiči. Uvařenou vodu následně vylijte a k lístkům čaje, které zůstaly ve džbánu, přidejte svazek máty. Džbán naplňte vodou až po okraj. Na 400 ml vody přidejte přibližně 150 g cukru a povařte. Jakmile se cukr v konvičce rozpustí, nastal čas na nalévací ceremonii. Za tímto účelem umístí hostitel čajové skleničky do kruhu na stříbrný podnos, pozvedne džbán do výšky 30 až 40 cm a naplní všechny sklenice tenkým proudem čaje. Poté se čaj nalévá z čajových sklenic zpět do džbánu. Celý tento proces je nutné opakovat až pětkrát, čímž nakonec získáme lahodnou pěnovou směs z čaje a cukru. Marocký mátový čaj značky Dilmah, který
je dostupný na palubách Emirates, dokáže navodit tento autentický čajový zážitek skutečně všude.

Japonsko: Cesta čaje

Tradiční japonský čajový obřad může trvat 4 až 6 hodin a v Japonsku se nazývá sadó či čadó. Během obřadu se pije pouze zelený čaj z typických, často železných nádobek či čajových misek
bez oušek. Před tím, než dojde ke skutečnému pití čaje, se servíruje lehké občerstvení jako například polévka, rýže či saké. Na začátku ceremoniálu připraví čajový mistr mlčky čaj – pomocí bambusové lžičky naplní čajové misky rozmělněným zeleným čajem či matchou a vše zalije horkou vodou. Miska s čajem je poté podána nejváženějšímu hostovi, který vypije tři malé doušky a misku předá dál. Miska se poté v tichosti podává od jednoho hosta ke druhému, dokud není zcela vyprázdněna. Následuje živá diskuze o typu použitého čaje, což zvláštní obřad ukončuje. Díky Dilmah čajům Sencha Green Extra Special a Green Tea Natural se i doma můžete rázem cítit, jako byste navštívili jeden z tradičních japonských čajových rituálů.

Německo: Tradice pocházející z Východního Fríska

„Čaj jako olej, smetana jako mráček a cukrátko jako kámen“: to je motto, které mají lidé z Východního Fríska (region v Dolním Sasku) na paměti, když si nápoj vychutnávají. Stejně jako James Bond nechtějí, aby se jejich nápoj smíchal, ale pijí ho ve třech vrstvách: smetana, černý čaj a Kluntje (kandovaný cukr). Při přípravě se do šálku nejprve vkládá kus cukrátka, přes něj se nalije čaj
a nakonec se přidá trocha sladké smetany. Čajová lžička servírovaná společně s čajem má pouze symbolický význam: když vložíte lžičku do prázdného čajového šálku, signalizujete tím hostiteli,
že vaše chuť na čaj už byla uspokojena a že už není potřeba nosit další šálek.

Anglie: Čaj o páté

Při přípravě tohoto tradičního čaje o páté se většina lidí stále řídí pravidly předávanými po mnoho generací. Hostitel nejprve uvaří vodu ve varné konvici a tou vypláchne čajovou konvičku, aby zůstala horká. Následně se do konvičky volně nebo v čajových sáčcích umístí čajové lístky – na jeden šálek potřebujeme jednu čajovou lžičku lístků. Pokud vaříme čaj v konvičce, přidáme jednu čajovou lžičku lístků navíc. Hostitel si připraví vroucí vodu, několik vteřin vyčká a teprve poté jí zalije čaj. Čaj se musí nechat na pár minut v klidu, tato doba se vždy určuje v závislosti na síle a chuti čaje dle preference hostů. Čaj buď přelijeme přes síto a čajové lístky vhodíme zpět do konvičky, nebo pečlivě vymačkáme čajový sáček a vyjmeme jej. Pro nadšence, kteří by rádi zažili čaj o páté z pohodlí vlastního domova, jsou určeny čaje Original Earl Grey a Earl Grey s medem, oba dva od značky Dilmah.

O spolupráci Emirates a Dilmah

Od roku 1992 servíruje společnost Emirates v letištních salóncích a na palubách letadel 12 různých druhů čaje Dilmah, včetně čaje Signature Tea vyrobeného speciálně pro tuto leteckou společnost. Za každou směsí stojí nadšení zakladatele společnosti Dilmah Merrila J. Fernanda, který svou značku postavil na dvou principech: na produkci prvotřídního čerstvého čaje a na navracení zdrojů srílanským komunitám. Čajové lístky jsou ručně sbírané na kopcích Srí Lanky, pečlivě sušené, rolované, fermentované i pražené, aby vznikl černý čaj Dilmah Ceylon. Tato nabídka černého, oolongového či zeleného čaje přináší cestujícím s Emirates řadu výjimečných čajových zážitků.