Vrtulník Bell 412 létá již více než 40 let

Fort Worth, TX (20. ledna 2021) Bell Textron Inc., dceřiná společnost Textron Inc. (NYSE: TXT), oznámila, že k dnešnímu dni se na celém světě prodalo více než 1100 strojů Bell 412, které dohromady nalétaly přes 6,5 milionu letových hodin. Od představení prvního modelu Bell 412 v roce 1981 vyvinula společnost Bell 11 různých variant, z nichž nejnovější je nedávno představená verze Subaru Bell 412 EPX. Vývoj vrtulníků Bell 412 svědčí o mimořádné flexibilitě a odolnosti tohoto užitkového víceúčelového vrtulníku, jehož design vychází z proslulého a vysoce oceňovaného stroje Huey.

Provozovatelé se neustále spoléhají na robustní a spolehlivou platformu Bell 412, která nabízí výjimečný výkon a působivé schopnosti. Stroj je každý den nasazován při plnění nejrůznějších úkolů a misí – ať už se jedná o přesuny zaměstnanců z/na ropné plošiny u pobřeží Afriky, hašení požárů v Austrálii, VIP mise jako je přesun vládních činitelů v Asii – nebo slouží i pro potřeby letecké záchranné služby či k zajištění a udržení veřejného pořádku a bezpečnosti.

Nejnovější vysoce pokročilá verze platformy Bell 412, model Subaru Bell 412EPX, má nyní zvýšené maximální vnitřní zatížení 12 200 liber (5530 kg) a maximální externí zatížení 13 000 liber (5895 kg). S nákladním hákem unese náklad o váze 5 000 liber (2270 kg). Disponuje nejširšími nakládacími dveřmi ve své třídě, což mu umožňuje rychlé vykládání a nakládání do prostorné kabiny, která pojme až 14 cestujících.

Subaru Bell 412 EPX vznikl v rámci společného partnerství mezi Bell a Subaru na podporu pozemních sil Japonské armády. Stroj je vybaven robustnější převodovkou hlavního rotoru, která má o 11% vyšší výkon. Pro zvýšení bezpečnosti byl rovněž certifikováno pro provoz bez oleje (běh na sucho) po dobu až 30 minut a disponuje dalšími evolučními funkcemi. Vrtulník si tak i nadále díky těmto vylepšeným schopnostem udržuje svůj vysoce a kladně hodnocený status skutečného tahouna v oboru.