Středomoří, platby kartou a poznávací okruhy: to jsou Češi na dovolené

MasterCard a EXIM tours představují prázdninové zvyky Čechů

Společnosti MasterCard a EXIM tours představují analýzu dovolenkového chování české populace. Výsledky jsou založeny na průzkumu programu MasterCard Priceless Specials a prodejních datech cestovní kanceláře EXIM tours, která je top partnerem tohoto věrnostního programu společnosti MasterCard, v jehož rámci dnes začíná soutěž o dovolenou za 100 000 Kč.

Mezi nejoblíbenější destinace patří Turecko, Řecko, Egypt, Itálie, Mallorka, Menorca, Chorvatsko, Maroko a Kapverdské ostrovy. Češi stále častěji upřednostňují leteckou dopravu, a proto si oblíbili i exotické destinace, jako jsou Kuba, Dominikánská republika, Isla Margarita, Keňa, Zanzibar nebo Dubaj. Na špici se mezi exotickými lokalitami drží i Mauricius, Maledivy, Bali a Srí Lanka. Navíc se Češi začali zajímat i o méně navštěvované země, např. Senegal. „Pro Čechy je pořád fenoménem dovolená u moře. Na druhou stranu u něj mnohdy netráví celý pobyt, v posledních době zaznamenáváme zvýšenou poptávku po fakultativních výletech u pobytových zájezdů,“ říká Stanislav Zíma, marketingový ředitel, EXIM tours, „narůstá také zájem o čistě poznávací zájezdy. Češi již nechtějí jen odpočívat u moře, ale chtějí objevovat nová místa, památky, tamější kulturu a zvyky.“

Podle výsledků průzkumu[1] společnosti MasterCard jezdí čas od času na zahraniční dovolenou 58 % dotázaných. Více než čtvrtina respondentů (27 %) si dopřává dovolenou za hranicemi republiky alespoň jednou ročně. Polovina turistů při těchto zahraničních cestách aktivně používá svoji platební kartu. „Velmi pozitivně vidíme fakt, že když si Čech s sebou do zahraničí kartu veze, tak ji skutečně používá. Více než polovina těchto lidí ji dokonce upřednostňuje před hotovostí, což je skvělé,“ dodává Martina Piskorová, marketingová ředitelka, MasterCard, „navíc je to mnohem pohodlnější. Nemusíte chodit do směnárny, a mnohdy složitě shánět nějakou neobvyklou měnu. Na místě neřešíte, že nemáte u sebe zrovna dost peněz na nákup suvenýrů. A po návratu nemusíte znovu běžet do směnárny.“ Právě suvenýry patří podle cestovní kanceláře Exim tours mezi nejobvyklejší výdaje na dovolených. Češi si totiž stále častěji kupují co největší množství služeb hned při výběru samotného zájezdu, roste podíl pobytů tzv. all-inclusive, takže pak není třeba na místě vydávat další finanční prostředky například za ovoce, zmrzliny či nápoje v průběhu dne.

„Letos je tento trend velmi silný. Češi již pochopili, že nákupem dražšího zájezdu all-inclusive ve výsledku nakonec ušetří, protože budou mít všechno občerstvení a mnohdy také nejrůznější další služby, jako například půjčení sportovního vybavení, již v ceně zájezdu,“ doplňuje Zíma.

Další možnost, jak při výběru dovolené ušetřit, nabízí jedinečný věrnostní program MasterCard Priceless Specials, jehož je EXIM tours top partnerem. Po registraci jakékoliv stávající nebo nově založené platební karty MasterCard nebo Maestro na webu www.specials.cz se za každou platbu kartou v této cestovní kanceláři vracejí 2 % z utracené částky majiteli karty zpět na účet.

Dnešního dne startuje v rámci programu MasterCard Priceless Specials exkluzivní 3týdenní kampaň se soutěží o poukázku na dovolenou v hodnotě 100 000 Kč u cestovní kanceláře EXIM tours. Více informací naleznete na www.specials.cz.

[1] Průzkum byl realizován výzkumnou agenturou g82 na vzorku 600 respondentů ve věku 18+.