Rheinmetall dokončil dodávku vozidel GTK Boxer pro Bundeswehr

Společnost ARTEC GmbH, společný podnik mezi Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a Rheinmetallem, oficiálně předala zástupcům německého Spolkové úřadu pro vybavení, informační technologie a podporu provozu (BAAINBw) a ministerstva obrany poslední kusy z celkového počtu obrněných transportérů Boxer (GTK), které si Bundeswehr dosud objednal.

Smlouva na druhou sérii dodávky, která byla uzavřena v prosinci 2015, zahrnuje 131 vozidel GTK Boxer v hodnotě 478 milionů eur. Jedná se o verzi A2, do které byly zapracovány veškeré zkušenosti z úspěšné mise v Afghánistánu.

Navzdory pandemii, která v některých případech výrazně ovlivnila termíny dodávek, byly smluvní termíny dodrženy díky konstruktivní, pragmatické a důvěryhodné spolupráci mezi průmyslem a zákazníkem.

Obě mateřské společnosti ARTEC GmbH dodaly Bundeswehru celkem 405 vozidel Boxer. Mezi nimi bylo 72 vozidel Boxer v ambulantní variantě, 65 velitelských vozidel a 256 vozidel pro pěchotu.

Bojová modernizace, kterou Bundeswehr zadal v roce 2017, předpokládá, že všechna vozidla Boxer, včetně vozidel z první série, budou upravena na konstrukční standard A2.

V únoru 2021 zadal úřad (BAAINBw) odpovídající modernizaci druhé série velitelských vozidel Boxer na standard A2. Počínaje rokem 2024 tedy bude celý vozový park celkem 65 velitelských vozidel Boxer k dispozici na nejnovější úrovni.

Společnost ARTEC GmbH byla založena v roce 1999 a je společným podnikem mezi Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG a Rheinmetallem.

Jejím úkolem je koordinovat sériovou výrobu a slouží jako kontaktní místo pro veškeré exportní záležitosti týkající se vozidla Boxer.