Nedostatek velkých kancelářských prostor ohrožuje evropské plány na expanzi

LONDÝN, 20. července 2015 – Najít kvalitní, nové a přitom velké (5 000 m2 a více) kancelářské prostory je podle nejnovější studie společnosti Colliers International v mnoha velkých evropských městech stále těžší. To představuje skutečnou hrozbu pro společnosti, které plánují expanzi. Zpráva „5 000 m2 ukazuje, že dostupnost rozsáhlých kancelářských prostor na 22 klíčových evropských trzích se za poslední rok snížila o 12 %. Největší propad byl zaznamenán v Moskvě, centrálním Londýně, Berlíně, Frankfurtu, Madridu a Lisabonu.

Simon Ford, ředitel korporátních řešení v regionu EMEA společnosti Colliers International, řekl: „V posledních měsících jsme byli svědky situací, kdy klienti přišli o jimi upřednostňované možnosti díky zpožděním ve svém rozhodovacím procesu. Našim klientům radíme, aby byli ve svých klíčových strategiích proaktivní, a ve výsledku díky tomu očekáváme nárůst přednájemních aktivit.“

„Korporace čelí nedostatku volby, a to zejména v případě centrálních lokalit. Náš výzkum ukázal, že pouze 19 % z dostupných možností bylo v centrálních obchodních oblastech. Díky zvýšené poptávce, která je poháněna zlepšující se ekonomickou situací v celé Evropě, očekáváme další omezení těchto prostor,“ dodal Simon Ford a upřesnil: „Jsme svědky toho, že zásoba nových, velkých kancelářských prostor je stále vzácnější. Načasování proto bude rozhodující. Našim klientům proto radíme, aby se podívali na své potřeby pro dalších pět let, a aby přehodnotili délku rozhodovacího procesu a ujistili se, že neztratí své preferované možnosti.“

Simon Ford vysvětluje klíčové trendy z geografického hlediska: „Moskva doslova vypráví příběh dvou měst. Nabízí nejvyšší počet nově postavených prostor v Evropě (50 z celkových 60 dostupných velkých kanceláří v dokončených budovách). Na druhou stranu město zaznamenalo výrazný pokles dostupnosti velkých prostor v projektech, které jsou ve výstavbě.“

„Další zajímavostí je, že centrální Londýn v uplynulém roce zaznamenal výrazné snížení celkového počtu velkých kanceláří, a to z 60 na 44. Relativní kvalita prostor, jež jsou k dispozici, rovněž poklesla. Nájemci, kteří jsou připraveni dívat se za hranice centrálního Londýna, budou mít mnohem širší výběr,“ uvedl Simon Ford.

Klíčové závěry ze zprávy společnosti Colliers zahrnují:

„Evropské hospodářství se po letech poklesu, váhání a stagnace opět hýbe. S ohledem na tento fakt očekáváme, že velcí korporátní nájemci letos zvýší počet svých zaměstnanců a budou rozšiřovat prostory, a to zejména na trzích jako je Londýn, klíčová německá města, Stockholm, Varšava a Budapešť. Očekáváme však, že starší budovy, které nesplňují vysoké standardy ze strany nájemců budou buď renovovány, nebo přeměněny na rezidence, případně hotely,“ uzavírá Simon Ford.