Na veletrhu IDEB potvrdil Rheinmetall šest nových průmyslových partnerství

Německá technologická skupina Rheinmetall, která se na Slovensku účastní výběrového řízení na dodávku 152 pásových bojových vozidel a v rámci programu přezbrojení slovenských ozbrojených sil nabízí svoje vozidlo Lynx KF41, nedávno zveřejnila plány na výstavbu nového výrobního závodu o rozloze 26 tisíc metrů čtverečních v Moldavě nad Bodvou. Dnes Rheinmetall na mezinárodním veletrhu obranných a bezpečnostních technologií IDEB 2022 v Bratislavě oznámil, že uzavřel čtyři dohody o podmíněných dodávkách (Conditional Supply Agreements – CSA), jež jsou formalizací Memorand o porozumění a potvrzením dříve vyjednaných průmyslových partnerství, a kromě toho ještě tři další Memoranda o porozumění.

Záměrem těchto dohod je spolupráce na výrobě obrněnců a rovněž navýšení podílu zapojení domácího průmyslu do celého procesu. Skutečnost, že Rheinmetall podepsal dohody o spolupráci v takto rané fázi projektu, jenom podtrhuje závazek společnosti vůči slovenskému obrannému průmyslu.  V okamžiku, kdy dojde k začlenění slovenských partnerských společností do průmyslové sítě Rheinmetallu, budou moci využívat rostoucí poptávku v globálním dodavatelském řetězci skupiny.

Dohody, které Rheinmetall uzavřel na IDEBu, se týkají společností:

Rheinmetall vítá svoje nové slovenské partnery

Pro to, aby mohl oznámit podpis dohod CSA s výše uvedenými podniky, Rheinmetall využil významu veletrhu IDEB.  Oliver Mittelsdorf, výkonný viceprezident pro prodej taktických vozidel v Rheinmetallu, uvedl: „Nesmírně nás těší, že se nám podařilo dosáhnout formálních, dlouhodobých dohod se všemi těmito výjimečnými slovenskými společnostmi. Jsou prvními – jak pevně věříme z mnoha dalších – místními účastníky naší středoevropské konfederace na poli obranného a bezpečnostního průmyslu.“

Ministerstvo obrany Slovenské republiky vyčlenilo částku 1,7 miliardy eur na obměnu stárnoucí flotily BVP-2, která pocházejí ještě z dob Sovětské svazu. Rheinmetall více než polovinu této částky znovu investuje do slovenské ekonomiky; chce zde vyrábět 80 % nových obrněnců. Oliver Mittelsdorf k tomu dodal: „Přestože tyto smlouvy jsou primárně zaměřené na bojové vozidlo pěchoty Lynx, rád bych upřesnil, že se týkají i daleké budoucnosti a zahrnují dohody o spolupráci při vývoji a výrobě velkého množství dalšího vybavení, vozidel i systémů společnosti Rheinmetall, které mohou být dodány ve spolupráci s našimi slovenskými kolegy.“