Emirates SkyCargo přepravila první várku vakcín Pfizer-BioNTech COVID-19 pro Dubajský úřad pro zdraví

Společnost Emirates SkyCargo stanovila další milník, když poprvé dopravila vakcíny proti COVID-19 pro Dubajský úřad pro zdraví (Dubai Health Authority). Vakcíny vyrobené společností Pfizer-BioNTech byly do Spojených arabských emirátů přepraveny z Bruselu letem Emirates EK 182 dne 22. prosince 2020 a na mezinárodní letiště v Dubaji dorazily ve 22:15 hodin místního času.

Video o transportu vakcín do Dubaje je k dispozici ZDE.

Jeho Výsost šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda představenstva a generální ředitel Emirates, uvedl: „Společnost Emirates je hrdá na to, že přepravila první várku vakcín Pfizer proti COVID-19 pro Dubajský úřad pro zdraví do Spojených arabských emirátů. Náš systém zdravotní péče hraje absolutně klíčovou roli v boji proti viru COVID-19. Rád bych poděkoval všem, kteří se v posledním roce podíleli na ochraně životů těch nejzranitelnějších z nás. Jako projev úcty a uznání za nepřetržitou práci a péči o zdraví obyvatel i návštěvníků ve Spojených arabských emirátech nám bylo ctí vakcíny naším letem přepravit zdarma.“

Nabil Sultan, senior viceprezident pro nákladní divizi Emirates, řekl: „Společnost Emirates SkyCargo se snaží Dubaji pomáhat v boji proti pandemii COVID-19. Díky efektivnímu vizionářskému řízení si Dubaj udržela v době pandemie svou pozici globálního logistického uzlu pro transport životně důležitého nákladu, včetně ochranných pomůcek, zdravotnických potřeb, vakcín, potravin a dalších nezbytných surovin. Emirates SkyCargo zřídila největší letecký uzel na světě pro distribuci vakcín proti COVID-19 a díky němu i našim pokročilým technologiím jsme připraveni podporovat nejen Dubaj, ale i země po celém světě, včetně trhů s omezenou infrastrukturou chladicího řetězce. Věříme, že distribucí vakcín proti COVID-19 napříč naší rozsáhlou sítí pomůžeme lidem po celém světě se postavit na nohy po ničivých dopadech pandemie.“

Po příletu do Dubaje byly kontejnery s vakcínami prioritně vyloženy z letadla a poté odvezeny do vyhrazeného farmaceutického zařízení nákladní divize Emirates SkyPharma, aby byly odbaveny a dostaly povolení k dodání.

Emirates SkyCargo není v přepravě vakcín a dalšího farmaceutického nákladu citlivého na teplotu nováčkem. Nákladní dopravce získal v přepravě léčiv za více než dvě dekády bohaté zkušenosti. V Dubaji zřídil nejmodernější zařízení, které odpovídá evropským požadavkům (GDP) pro distribuci léčiv, určené pro skladování a manipulaci s farmaceutickým nákladem. Společnost Emirates SkyCargo také vytvořila globální program Pharma Corridors pro zajištění zvýšené ochrany chladicího řetězce. Program je založený na spolupráci s pozemními odbavovacími agenty a lokálními letišti v hlavních počátečních i cílových destinacích pro přepravu farmaceutického nákladu. V současnosti jejich síť zahrnuje více než 30 měst po celém světě, jedním z nich je i Brusel.

V nedávné době společnost Emirates SkyCargo zřídila v Dubaji největší specializovanou centrálu pro skladování a distribuci vakcíny proti COVID-19 na světě s odhadovanou kapacitou pro uskladnění až 10 milionů dávek vakcíny při teplotách 2-8 °C. Díky své rozvinuté infrastruktuře, rozsáhlé síti a moderní flotile sestávající z širokotrupých letadel může Emirates SkyCargo rychle a bezpečně přepravovat vakcíny proti COVID-19 z výrobních míst do destinací na šesti kontinentech. Emirates SkyCargo již zahájila distribuci vakcín COVID-19 od řady výrobců z různých geografických oblastí.