Emirates SkyCargo: Do Prahy poprvé přiletěl Boeing 777-300ER „mini-freighter“

Emirates SkyCargo, nákladní divize letecké společnosti Emirates, vypravila začátkem dubna do Prahy poprvé tzv. mini-freighter, osobní letadlo určené pouze pro přepravu zboží. Speciální let organizovaný společností DB Schenker/Schenker Flight Services GmbH přepravil náklad z Vietnamu do České republiky.

Spoj EK 2553 odletěl 6. dubna z Ho Či Minova Města do Prahy s krátkým mezipřistáním v Dubaji. Do Prahy letadlo dorazilo v 11:49 místního času. Osobní letadlo Boeing 777-300ER, v jehož ekonomické třídě byla odstraněna sedadla, aby vznikl větší nákladní prostor, přepravilo do země 55 tun osobních ochranných prostředků a dalších pomůcek.

Emirates SkyCargo i nadále hraje zásadní roli v distribuci zdravotnických potřeb a dalších nezbytných komodit na mezinárodní úrovni. Byla jednou z prvních leteckých nákladních společností na světě, která začala využívat osobní letadla pro lety určené pouze k přepravě nákladu. Emirates SkyCargo momentálně disponuje 16 osobními Boeingy 777-300ER upravenými na letadla „mini-freighter“ pro přepravu zboží.

Emirates SkyCargo během posledního roku vypravila více než 27 800 nákladních letů s využitím upravených osobních letadel. Tyto transporty pomohly přepravit více než 100 tisíc tun nezbytně nutného zboží, včetně ochranných pomůcek, testovacích sad, ventilátorů, léčiv, vakcín i potravin. Tento objem představuje ekvivalent pro tisíc plně naložených nákladních Boeingů 777.

Emirates SkyCargo se stala ve svém odvětví průkopníkem v oblasti distribuce vakcín proti COVID-19. Společnost dále v Dubaji zřídila letecký uzel s certifikací GDP (osvědčení distribučních postupů) pro skladování a distribuci vakcín proti COVID-19 a navázala partnerství s významnými dubajskými subjekty a s UNICEF na podporu globální distribuce vakcín do rozvojových zemí přes Dubaj. Letadla „mini-freighter“ společnosti Emirates SkyCargo v přepravě vakcín proti COVID-19 rovněž hrají klíčovou roli.