71 % ČESKÝCH FOTBALOVÝCH FANOUŠKŮ SLEDUJE SVŮJ OBLÍBENÝ KLUB NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

MasterCard zveřejňuje výsledky průzkumu mezi 5 000 fotbalových fanoušků v celé Evropě v oblasti sociálních médií

Češi o průběhu zápasu diskutují na sociálních sítích raději až po jeho skončení

Zraky celé Evropy se obracejí na Milán, kde 28. května proběhne finále Ligy mistrů UEFA mezi Realem Madrid a Atléticem Madrid. MasterCard je oficiálním sponzorem a platebním systémem Ligy mistrů UEFA, rovněž je exkluzivním dodavatelem hráčských maskotů. MasterCard při této příležitosti zjišťoval, jak se chovají fanoušci na sociálních sítích.

Facebook je nejpopulárnější sociální sítí mezi fotbalovými fanoušky (63 %)

Více než 69 % fanoušků si přeje wi-fi na stadionech

Fanoušci v Německu jsou na sociálních sítích nejvíce loajální, jen 4 % z nich sledují i další týmy než jen svůj oblíbený

Češi (81%) nikdy nepostují či netweetují, když jsou na zápase na stadionu

Podle výsledků průzkumu podporují svůj klub nejvíce fanoušci ve Španělsku, kde čtvrtina (24 %) lidí napíše čtyři a více postů na sociální média v průběhu zápasu, pokud ho sleduje v televizi, což je skoro dvakrát více než v Itálii (15 %). Jedna třetina Angličanů postuje v průběhu zápasu na stadionu, v Turecku je to naopak 84 %. Češi se při sledování hry sociálním médií téměř nevěnují. 81% z nich říká, že nikdy nepostuje ani netweetuje, když sleduje zápas přímo na stadionu, 60 % ani při sledování v televizi.

Social Fanalytics Report společnosti MasterCard zdůrazňuje, že možnost se propojit s fotbalovými idoly na sociálních sítích má pozitivní vliv na většinu fanoušků (69 %). Nejvíce to oceňují v Turecku (92 %) a Španělsku (86 %). Názor na to, zda mají být hráči na sociálních sítích, je ovšem v rámci Evropy rozdílný – v ČR si to myslí 52 % fanoušků, ve Velké Británii polovina.

Facebook je nejoblíbenější sociální sítí (63 %) pro komunikaci týkající se fotbalu. Nejvyšších čísel dosahuje ve věkové skupině 45 – 54 let. 64 % všech dotázaných fanoušků odpovědělo, že sociální média využívají primárně pro zjišťování novinek ve světě fotbalu.

Další výsledky:

71 % českých fanoušků sleduje svůj oblíbený tým na sociálních sítích

Fotbaloví fanoušci ve Španělsku jsou nejvíce aktivní na sociálních sítích na stadionu, postují průměrně dvakrát za hru

Nejvíce pozitivní fanoušci jsou na Ukrajině, kritiky se naopak nebojí v Turecku a Velké Británii

Italové (42 %) a Španělé (47 %) využívají sociální média ke sledování živých přenosů s komentáři, zatímco Rusové (63 %) a Češi (61 %) raději diskutují s dalšími fanoušky

Fanoušci – muži jsou dvakrát více náchylní než fanynky – ženy k tomu, aby na sociálních sítích sledovali i jiný klub či tým, než je jejich oblíbený

Social Fanalytics Report rovněž zjistil, že 69 % fanoušků by bylo rádo, aby bylo na všech stadionech wi-fi. Poptávka po bezkontaktních platbách je v Evropě stále silnější, 31 % fanoušků by si ji přálo i na stadionech. Více než polovina fanoušků v Turecku (54 %) si chválí, že je tento způsob platby pohodlný. 54 % rumunských fanoušků a 44 % těch českých upřednostňuje zavedení bezkontaktních platebních bran pro nákup lístků.

Gianluigi Buffon, ambasador MasterCard pro Ligu mistrů UEFA, říká: „Měl jsem možnost hrát fotbal více než dvacet let a je skvělé sledovat, jaký vliv mají na tento sport právě sociální média. Vtahují fanoušky ještě více do hry a pro nás jsou způsobem, jak jim být ještě blíž, a to i na osobní rovině.“

„Fotbal je v České republice velmi populární. Fanoušci jsou ochotní utratit za podporu svého týmu hodně peněz, třeba na permanentkách či merchandisingu. Skupiny fanoušků se jistě také letos vypraví na finále Ligy mistrů a tisíce ho budou sledovat v televizi,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR, SR a Rakousko, „Češi jsou velmi technologicky zdatní, ale z výsledků je vidět, že si svoji oblíbenou hru raději užívají bez sociálních médií. Vše diskutují s přáteli až po jejím skončení.“

Social Fanalytics Report byl realizován pro MasterCard společností Mortar na 5 000 respondentech v 16 evropských zemích: Velká Británie, Německo, Španělsko, Francie, Nizozemí, Itálie, Turecko, Rusko, Švédsko, Portugalsko, Řecko, Ukrajina, Rumunsko, Izrael, Polsko a Česká republika.