Prologis oznámil výsledky své činnosti v Evropě za první pololetí

Prologis, Inc., globální lídr v oblasti logistických nemovitostí, dnes oznámil výsledky své činnosti v Evropě za první polovinu roku 2017.

V prvním pololetí roku 2017 společnost podepsala a prodloužila nájemní smlouvy na 2,4 milionu metrů čtverečních a zahájila výstavbu 13 budov s celkovou plochou 393 455 metrů čtverečních. Mezi nové projekty patří:

36 672 metrů čtverečních pro Coolblue v Prologis Park Tilburg v jižním Nizozemsku

27 150 metrů čtverečních pro Logiters (ID Logistics Group) v Prologis Park Penedes ve Španělsku

16 199 metrů čtverečních pro Textile House v Prologis Park Bratislava na Slovensku

30 240 metrů čtverečních pro Sainsbury’s v Prologis Park Pineham ve Spojeném království

K 30. červnu 2017 činila celková rozloha nemovitostí a developerských projektů, jež společnost v Evropě vlastnila či do kterých investovala, 16,9 milionu metrů čtverečních. Míra obsazenosti dosáhla
96,2 procenta.

„Poptávka byla v prvních šesti měsících tohoto roku na nejvyšší úrovni za posledních 10 let,” řekl prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Zaznamenáváme stálou poptávku od zákazníků z široké škály sektorů. Společnosti hledající možnosti, jak optimalizovat svůj distribuční provoz, mění podobu dodavatelských řetězců a při jejich rozhodování o nemovitostech hraje stále významnější roli lokalita.”

V reakci na pokračující nízkou tržní nabídku prvotřídních nemovitostí Prologis akvizicemi získal pozemky za účelem rozšíření logistických parků v prémiových lokalitách včetně Prologis Park Bratislava na Slovensku, Prologis Park Tilburg v jižním Nizozemsku a Prologis Park Hemel Hempstead na britském trhu Londýna a South East.

V první polovině roku Prologis v Evropě akvizicemi získal 138 hektarů půdy pro další výstavbu i portfolio pěti plně pronajatých nemovitostí s celkovou plochou 77 000 metrů čtverečních ve Švédsku. Souběžně společnost prodala 397 000 metrů čtverečních v budovách po celé Evropě spolu s 32 hektary půdy.

Růst nájmů v prvních šesti měsících roku 2017 pokračoval, a to jak na trzích s omezenou nabídkou v severní Evropě a Spojeném království, tak na zotavujících se trzích, jako je Itálie, Španělsko či Maďarsko.

Nejsilnějšími trhy byly v daném období pro Prologis Europe Spojené království, Nizozemsko, Německo, Itálie, Slovensko, Stockholm, Barcelona, Praha a Budapešť.

Prologis ve střední a východní Evropě

V první polovině roku 2017 Prologis podepsal a prodloužil nájemní smlouvy na 760 000 metrů čtverečních a dokončil 12 nemovitostí s celkovou plochou více než 240 000 metrů čtverečních včetně sedmi budov postavených na míru (BTS). Společnost zahájila výstavbu dvou projektů na míru s celkovou plochou přes 23 000 metrů čtverečních.

Na konci června 2017 Prologis CEE spravoval portfolio o rozloze 4,61 milionu metrů čtverečních. Spolu s novou výstavbou portfolio společnosti pokrývalo plochu 4,72 milionu metrů čtverečních. Stabilní míra obsazenosti dosáhla 95,4 procenta.

Prologis v regionu střední a východní Evropy zároveň akvizicemi získal 81 hektarů půdy a prodal 117 000 metrů čtverečních v budovách spolu s 24 hektary půdy.