Po „hubeném“ roce 2016 se vrátí objem výstavby kanceláří na předchozí úroveň

Podle nejnovější výzkumné zprávy společnosti Colliers International bylo v prvním pololetí roku 2016 v Praze dokončeno zhruba 12 000 metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Ve druhé polovině roku bude dokončeno ještě dalších 20 300 metrů čtverečních. Rok 2016 bude s 32 300 metry čtverečními dokončených kanceláří „nejhubenější“ co se týká výstavby od roku 1992.

V roce 2017 očekává firma Colliers International v Praze dokončení nejméně 15 nových a rekonstruovaných projektů s celkovou výměrou mírně přesahující 175 000 metrů čtverečních. To je mírný nárůst oproti desetiletému průměru výstavby za roky 2006-2015, který je na zhruba 151 500 metrech čtverečních kanceláří. Podobné hodnoty se dají očekávat i pro rok 2018 a dále.

„V posledních sedmi letech trh pohltí každé čtvrtletí v průměru 18 000 metrů čtverečních volných kanceláří, a to jak nových, tak i dříve dokončených,“ řekl vedoucí oddělení průzkumu trhu firmy Colliers Ondřej Vlk. V posledních letech se však trh zotavuje a dochází k oživení poptávky, za poslední tři roky je to již 20 000 metrů čtverečních volných ploch a od poloviny roku 2015 dosáhla absorpce dokonce 54 500 metrů čtverečních na čtvrtletí,“ dodal Vlk.

Relativně vysoká konkurence v nabídce kancelářských prostor momentálně vede k tomu, že se developeři čím dál tím více soustředí na výstavbu projektů kopírující nejnovější světové trendy, a to nejen co se designu týče, ale i po stránce ekologické, a v neposlední řadě i společenské.

Jedním z takových projektů, který je zdárným příkladem ‚kanceláří budoucnosti‘ je projekt Main Point Pankrác developerské společnosti PSJ Invest, který uzavře urbanistický koncept areálu Pankrác City a svou celkovou rozlohou 24.500 metrů čtverečních je největším projektem, který bude v roce 2017 v metropoli dokončen. Main Point Pankrác z dílny architektonické kanceláře DaM je projektem organických linií skládající se z pěti propojených elementů o deseti patrech a nabízející i mnoho dalších nejmodernějších benefitů pro zpříjemnění pracovních podmínek, jakými jsou například odpočinkové střešní zahrady se vzrostlými stromy či panoramatické výtahy s výhledem do okolí. Objekt ale nabízí i jedinečný světelný komfort se sníženými požadavky na umělé osvětlení, nižší hladinu okolního hluku na pracovištích a rovnoměrné rozvržení vnitřních teplot. Vedle pracovního komfortu tak mohou nájemci počítat i s významnými úsporami nákladů na provoz.

O skupině Colliers International
Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI; TSX: CIG) je přední globálně působící společnost nabízející poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí, která zaměstnává přes 16 000 vysoce kvalifikovaných odborníků pracujících v 66 zemích světa. Díky své mimořádné podnikavosti a vysoké kapitálové účasti ve společnosti nabízí profesionálové pracující pro Colliers International komplexní portfolio služeb pro investory, nájemce i majitele nemovitostí z celého světa, jež zahrnuje mimo jiné strategické poradenství a realizaci prodeje nemovitostí, leasingové a finanční poradenství, globální korporátní služby, správu aktiv a nemovitostí, projektové řízení, workplace solutions, oceňování a daňové poradenství, průzkum trhu podle zákazníkova zadání nebo poradenství s ideovým vedením.

Profesionálové pracující pro Colliers International přemýšlejí jinak, přichází s vynikajícími nápady a nabízí promyšlená a inovativní doporučení, která klientům urychlí cestu k úspěchu. Již jedenáct let po sobě se Colliers International umisťuje v žebříčku „The Global Outsourcing 100“, sestavovaném sdružením International Association of Outsourcing Professionals, čímž se nemůže chlubit žádný jiný poskytovatel služeb v oblasti nemovitostí.

Aktuality ze světa Colliers International najdete na webové adrese Colliers.com i našem Twitteru @Colliers nebo LinkedIn. Novinky pro Českou republiku najdete na našich českých stránkách Colliers.cz.

Bližší informace rádi poskytnou:
Pavel Schuster, Account Manager
Best Communications