“Kolaps” čínského akciového trhu je důsledkem zpožděné cenové korekce

PRAHA, 15. září 2015 – Společnost Colliers International ve svém komentáři „Co očekávat od rozruchu kolem čínského akciového trhu“ („What to Expect from the Chinese Stock Market Rout“) vydává analýzu současného stavu a příčin, které stojí za kolapsem akciového trhu v Číně.

Kolaps čínského akciového trhu, který je podle dat World Trade Monitor největším poklesem od finanční krize, není součástí všeobecného zhroucení světových akciových trhů, ale dlouho očekávaným vyústěním cenové korekce. Tato situace vznikla díky kombinaci chybného výkladu čínské devalvace a stádního pudu.

Ve výsledku se očekává, že obchodování se posune od důrazu na jednotlivé regiony a národy v globálním měřítku včetně Číny k tzv. „best-shoring“ produkčním strategiím, které reflektují domácí poptávku.

„Od let 2008-2009 byl čínský drak velkým zdrojem energie a komoditní poptávky po celém světě a přispěl více než třetinou ke globálnímu hospodářskému růstu, takže slabší poptávku budeme i nadále pociťovat,“ řekl Omar Sattar, MRICS, výkonný ředitel Colliers International Česká republika, a dodal: „A to nejen na mnoha rozvíjejících se asijských trzích, ale i v zavedených, na zdroje orientovaných zemích, jako jsou Austrálie a Kanada.“

Vzhledem k tomu, že EU je druhým největším obchodním partnerem, očekává se, že vzniklá situace bude mít dopad i na evropské ekonomiky. Největšími „okamžitými“ důsledky na ekonomiku Velké Británie, Evropy a Spojených států bude import deflace, protože devalvace juanu snižuje náklady čínských dovozů.

Průmyslová a logistická odvětví v celé Evropě těží z čínských nepokojů, zejména ty části odvětví, která jsou poháněná maloobchodní poptávkou, protože pokles vývozu zboží může vést ke zvýšení dovozu zboží do Číny. Tato skutečnost podpoří logistickou a distribuční poptávku zejména v okolí přístavů a sítě dodavatelských řetězců, které jsou již zaměřené na čínský obchod.

Přímé investice do nemovitostí mohou zaznamenat krátkodobé změny, zejména ve zvýšeném toku kapitálu na klíčové trhy, ačkoliv se zdá být pravděpodobné, že rozruch na čínském akciovém trhu nebude mít trvalejší poškození. Ve skutečnosti nižší úrokové sazby v delším období budou hlavním výsledkem, což bude mít potenciál k udržení cen, a to i na trzích, které jsou na vysoké cenové úrovni. „Expanze a diverzifikace čínských investorů zasáhla také český realitní trh, o čemž svědčí nedávná koupě bývalého sídla Živnostenské banky v ulici Na Příkopě společností CEFC China Energy Company Limited, která získala rovněž podíl v letecké společnosti Travel Serivce a fotbalovém klubu Slavia Praha,“ řekl Omar Sattar.