Emirates objednala 36 letadel A380 v hodnotě 331,8 miliard korun

Emirates, největší letecká společnost na světě, dnes oznámila objednávku dalších 36 letadel Airbusu A380, přičemž 20 letadel je fixně objednaných a na dalších 16 se bude vztahovat opce. Celková hodnota objednávky přesahuje 331,8 miliard korun (16 miliard USD; 58,7 miliardy AED).

Šestnáct letadel A380, na které se vztahuje opce, bude dodáno Emirates od roku 2020 a dále. Stávající flotila A380, čítající 101 letadel, společně s dřívější objednávkou 41 letadel A380 a aktuální objednávkou dalších 36 Airbusů A380 se celkový počet těchto letadel v Emirates flotile vyšplhá na 178. Letecká společnost tak potvrzuje svůj závazek vůči programu A380, který má hodnotu přesahující 1 244 miliard korun (60 miliard USD).

Jeho Veličenstvo šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, viceprezident, premiér Spojených arabských emirátů a emír Dubaje, řekl: „Letecká společnost Emirates reprezentuje dubajského ducha růstu, inovací a odolnosti. Také symbolizuje Dubaj v roli, která propojuje svět ve smyslu lidí, kapitálu a informačních toků. Tato objednávka odráží důvěru společnosti Emirates v utváření budoucnosti a její odhodlání prosazovat vizi Dubaje v dalším růstu tak, aby se stala světovou destinací a leteckým uzlem.“

Jeho Veličenstvo šejk Ahmed bin Saíd Al Maktúm, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline
a Group, dnes podepsal memorandum o vzájemném porozumění s Johnem Leahym, Chief Operating Office Customers, Airbus Commercial Aircraft, v dubajské centrále společnosti Airbus.

„Není žádným tajemstvím, že A380 byla a je pro Emirates úspěchem. Naši cestující tato letadla milují, mohli jsme je nasadit v rámci různých linek napříč naší globální sítí destinací. Některé nově objednané A380 budou využity v rámci obměny flotily. Tato objednávka navíc poskytne stabilitu produktové řadě A380. I nadále budeme velmi úzce spolupracovat s Airbusem, abychom společně tento letoun ještě více zdokonalili, abychom i v budoucnu mohli naším cestujícím nabídnout ten nejlepší zážitek. Opravdovou krásou tohoto letadla je technologie a vnitřní palubní prostory, díky nimž můžeme s palubním interiérem udělat něco nového a jiného,“ dodal předseda a výkonný ředitel Emirates Airline a Group.

„Chtěl bych poděkovat společnosti Emirates, šejkovi Ahmedovi, Timu Clarkovi a Adel Al-Redhovi za jejich nepřetržitou podporu A380,“ řekl John Leahy, Chief Operating Officer Customers, Airbus Commercial Aircraft, a dodal: „Toto letadlo velkým dílem přispělo k růstu Emirates a jejímu úspěchu od roku 2008. Velmi nás těší, že tato spolupráce bude pokračovat i nadále. Také věřím, že po vzoru Emirates a této objednávky budou následovat další objednávky a budeme tento úžasný stroj vyrábět i po roce 2030.“

Partnerství mezi Emirates a Airbusem trvá desetiletí. Emirates je jednoznačně největším provozovatelem letadel Airbus A380 na světě s aktivní flotilou čítající 101 letounů. Flotila letadel A380 společnosti Emirates využívá letecké motory značek GE a Rolls-Royce, letecká společnost momentálně vyhodnocuje objednávku motorů pro tuto objednávku letadel typu A380.