„A už tam budeme?“ aneb Děti do 12 let se na palubě začnou nudit již po 49 minutách

Koeficient dětské nudy Emirates odhaluje tajemství, díky nimž své děti na palubě zabavíte

Děti do 12 let se začnou nudit v letadle již po 49 minutách a 47 sekundách

3 nejčastější obavy rodičů při cestování s dětmi letadlem jsou: jak zabavit děti
(64 %), že jejich děti budou vyrušovat ostatní pasažéry (43 %) a zajištění dostatečného pitného režimu pro děti (23 %)

Sezení v klidu: 41 % rodičů se přiznalo, že se uchýlili k uplácení svých dětí sladkostmi, čokoládkami a křupkami výměnou za jejich dobré chování na palubě v průběhu letu

Třetina rodičů (33 %) také spoléhá na elektroniku, na níž mají nainstalované oblíbené hry, aplikace, televizní pořady či filmy jejich dětí

Malým cestovatelům trvá pouhých 49 minut a 47 sekund, než se zeptají na otázku, která děsí všechny rodiče: „A kdy už tam budeme?“.
Ve snaze pomoci rodičům v boji proti dětské nudě na palubě spojila Emirates své síly s Dr. Sandi Mannovou, psycholožkou z University of Central Lancashire. Dr. Mannová spolu s Emirates vytvořila koeficient dětské nudy (Child Boredom Quocient), který pomáhá rodičům identifikovat přesný moment, kdy se jejich děti začnou nudit.

Studie se účastnilo více než 2 000 britských rodičů dětí do 12 let. Dr. Mannová v jejím rámci zkoumala, jak si děti hrají, což pomohlo kategorizovat jednotlivé aktivity do 5 skupin na aktivity aktivní, pasivní, interaktivní, kreativní a senzorické. Tím se definoval koeficient dětské nudy (Child Boredom Quocient), jenž pomáhá rodičům naplánovat různé aktivity pro své děti tak, aby dokázali včas předejít nudě.

Taktéž skoro dvě třetiny zúčastněných rodičů, kteří se obávají toho, jak zabavit své děti na palubě, a 43 % rodičů, jichž trápí vyrušování ostatních cestujících, ve studii uvedly, že nejvíce neposedné jsou děti ve věku 3 až 4 roky. Nabízení sladkostí výměnou za dobré chování je taktikou až 41 % rodičů. Další rodiče (až 33 %) zkoušeli zahnat dětskou nudu hraním her a sledováním videí na mobilech, tabletech či počítačích, i přestože doma tyto aktivity nemají děti povolené. Až 27 % rodičů se uchyluje k novým hračkám a 16 % rodičů se snaží děti ještě před nástupem do letadla unavit například pobíháním na letišti.

Dr. Mannová, psycholožka a expertka na nudu z University of Central Lancashire, dodává: „Rodiče tříletých a čtyřletých dětí vědí, že právě tento věk se vyznačuje velkou fyzickou aktivitou a postupným získáváním nezávislosti. Také v tomto věku děti už potřebují sofistikovanější zábavu, než když byly menší.“

„Elektronika může být oblíbenou formou zahnání nudy, ale nemusí být vhodnou zábavou pro všechny děti. Rodiče takto starých dětí brzy přijdou na to, že ani herní elektronika neudrží pozornost tří a čtyřletých dětí na tak dlouho, jako tomu je u starších dětí. Narušením této pasivní aktivity nějakou aktivní či kreativní činností se předejde tomu, že se děti začnou nudit, budou neklidné a budou rušit okolí,“ dodává Dr. Mannová.

Až 7 % rodičů uvedlo, že si někdy pouze dají masku na oči, relaxují a snaží se vytěsnit okolí.Sledování filmů je jednou z nejoblíbenějších aktivit pro zkrácení si času během letu. Nejmenší děti do dvou let věku tato aktivita zabaví na zhruba 40 minut, přičemž nejstarší děti ve věku 11 a 12 let se sledováním filmů zabaví až na 1 hodinu a 45 minut. Následuje hraní her na různých elektronických přístrojích nebo prostřednictvím palubního zábavního systému,
to zabaví ty nejmenší na půl hodiny a nejstarší až na hodinu a půl.

Kreativní aktivity jako kreslení jsou nejoblíbenější mezi dětmi do 9 let věku.
Různé kvízy a puzzle zabaví děti nad 9 let a nalepování samolepek či vybarvování baví naopak mladší děti.

Dr. Mannová doplňuje: „Velmi malé děti nepotřebují nijak zvlášť sofistikované hračky pro samotný let. Nejvíce je zaujme nové prostředí a lidé kolem. Například si můžete zahrát hádanku Já myslím na …´ anebo se můžete s kojencem či batoletem projít uličkou, abyste změnili na chvíli prostředí a objevili nové objekty k prozkoumání. Nezapomínejte na zpívánky a interaktivní aktivity jako hry na schovávanou.“

„Starší děti se mohou zabavit i s obyčejným blokem a propiskami, puzzle a komiksy. Zajistěte, aby si často udělaly menší přestávku, kterou rozbijí pasivní aktivitu. Nebojte se nechat starší děti se i trochu nudit, nechte jim prostor k tomu, aby si nějakou aktivitu vymyslely samy, čímž zapojí i svůj mozek,“ shrnula odbornice.

Jade Cobbsová, Emirates Cabin Supervisor, komentuje: „Rozumíme tomu, že se rodiče často děsí dlouhých letů s dětmi. Rodiče se ale nemusí stresovat tím, kdy přesně se jejich děti začnou nudit. Ať už se rozhodnete pro využití zábavního balíčku Emirates pro děti, nebo budete společně sledovat nějaké rodinné seriály či filmy, nečekejte, až se děti začnou nudit a naplánujte si předem nějaké aktivity, hry, filmy či seriály, kterými je během letu zabavíte.“

Dr. Mannová sestavila průvodce, jak strukturovat cestu v letadle pro každou věkovou skupinu. Aktivity jsou rozděleny do 5 skupin: pasivní (sledování filmů a poslouchání hudby), aktivní (chození v uličkách, hraní karet), interaktivní (čtení a povídání si), kreativní (kreslení a vybarvování) a senzorické (občerstvení). Cílem je tyto aktivity kombinovat tak, aby se děti nezačaly nudit, a minimalizovala se tak jejich roztěkanost.

O studii

Studii provedla jménem Emirates společnost Censuswide v červnu 2017. Data byla získána prostřednictvím online průzkumu na vzorku 2 006 britských rodičů dětí ve věku 0 až 12 let, kteří někdy absolvovali let s dětmi. Za účelem vytvoření koeficientu dětské nudy Dr. Mannová také pozorovala 90 dětí mezi 6 měsíci a 11 lety, jak si hrají v běžném prostředí.